Aulis Turpeinen sekä Lasse ja Esko Könönen Joensuussa 1943. |
Ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui Markus-sedän "Lasten tunti" -ohjelmassa 4-vuotiaana. Hanuri oli liian iso sylissä pidettäväksi, veli Esko veteli palkeita ja Lasse hoiti melodia puolen.
Esiintymisiä alkoi tulla erilaisiin tilaisuuksiin. Lahtelainen harmonikkatehdas Kukkola & Kumppanit rakensi Lasselle sopivan kokoisen hanurin. Esiintymisiä oli monenlaisia; hääsoittoja, sotasairaalassa haavoittuneita viihdyttämässä, painikilpailuissa taustamusiikkia ja sirkusorkestereissakin. Kouluaika tietysti rajoitti esiintymisiä.
16-vuotiaana Lassen elämä muuttui, kun Lasse pääsi ravintolamuusikoksi Eskon orkesteriin. Hanuri vaihtui vibrafoniin ja myöhemmin mukaan tuli piano, urut, basso ja lyömäsoittimet. Armeijan jälkeen löytyi ihana tyttöystävä ja sitten ruvettiin perhettä perustamaan. Vaimo oli mukana kun kierrettiin soittamassa Ruotsissa ja mm. Berliinissä oli suuri TV- ja konserttikiertue.
Esko Könösen Orkesteri vuosilta 1959 - 1961 |
Lasse Könösen Orkesteri, vuodelta 1962 |
Välillä vierailtiin tanskalaisessa Danica-kvartetissa.
Danica-kvartetti |
Kun perhe alkoi kasvaa, Könöset asettuivat asumaan Lahteen, josta oli hyvä kulkea keikkailemassa ympäri Suomea. Viikolla Lasse soitti pianolla viihdemusiikkia Lahden Seurahuoneella ja Oululaisen GoInn-baarissa. Paljon tehtiin myös studiolla töitä eri solistien levytyksissä sekä erilaiset viihdekonsertit toivat runsaasti sovitustöitä, toisinaan myös orkesterin johtamista.
Lasse Könönen tunnetaan myös musiikintekijänä. Sävellystuotanto sisältää pääosin laulelmia, viihde- ja tanssimusiikkia, lastenlauluja sekä joululauluja. Lahden kaupunginorkesterin tilauksesta syntyi Samba Vivace lyömäsoitinyhtyeelle. Lasse on säveltänyt myös teoksia harmonikalle ja orkesterille. Sovitusten määrä on suuri, valtaosa erilaisille laulu- ja instrumentaalisolisteille, sekä joitakin kuorosovituksia mies- ja sekakuoroille. Lassen sovituksensa ovat tuoneet kilpailuvoittoja Nastolan Harmonikkayhtyeelle Suomen mestaruus 1982, sekä Katariina Ahjoniemelle Hopeinen harmonikka -kilpailussa sovituksella kansansävelmästä "Punasaappaat", vuonna 2000. Tenaavatähtikilpailun on 90-luvun puolivälissä voittanut Annika Siltaniemi Lassen säveltämällä ja sanoittamalla laululla "Hienohelma".
OMAA TUOTANTOA:
Lasse on julkaissut 3 soololevyä. Orkesterinjohtajana, sovittajana sekä rivimuusikkona hän esiintyy lukemattomilla äänitteillä.
- 2003 So What
- 2008 Hanuristin välilevy
- 2012 Hanurista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti